We zijn moe, futloos en ziek

Ken je dat gevoel dat er teveel uren in een dag zitten? Dat je denkt waar haal ik de energie vandaan om alle dingen te doen die ik op een dag zou moeten of willen doen? Het gevoel dat je wel zou willen, maar gewoon niet meer kunt?

Het is niet ongewoon dat je s’ avonds, na een werkdag of na zware lichamelijke of geestelijke inspanning moe bent. Meestal is een goede nachtrust dan voldoende om de energie weer op peil te brengen. Wat is dan precies vermoeidheid?

Als je vermoeid bent, ontbreekt het je aan lichamelijke, intellectuele en emotionele energie. Chronische vermoeidheid wil dan zeggen dat die toestand langere tijd aanhoudt.

Elke activiteit die we ondernemen kost energie. Je hebt werk,  je voedt je kinderen op, je onderhoudt contacten met vrienden en kennissen, je partner en dan zijn er de dagelijkse klusjes als huishouden, koken, etc. Al deze en nog veel meer activiteiten wil je oppakken, maar je hebt er de energie niet voor. En dat frustreert en geeft stress. Gevolg: verstoringen van je hormoonhuishouding, slecht slapen en verstoorde stofwisseling. Juist dan ga je meer eten en krijg je zin in vooral de verkeerde dingen: snoep, wit brood, veel frisdrank en koffie en daar waar mogelijk vele gezellige wijntjes. Gevolg: je komt kilo’s aan en wordt daardoor steeds vermoeider.

 

Moe van dieet en sport

Wie dan naar de huisarts gaat krijgt het advies om te gaan sporten en af te vallen. Vaak wordt een afspraak gemaakt met een diëtiste om je voedingsgewoonten door te spreken en je op een dieet te zetten. Ze geven je dus nog meer te doen op een dag! Je dag is al overvol, je hebt geen energie om alles voor elkaar te krijgen en dan geven de huisarts en de diëtist je nog meer werk mee:  je moet er bij gaan sporten EN diëten! Het enige wat hiermee wordt bereikt is dat je dag nog voller wordt, je hierdoor nog vermoeider en gefrustreerder raakt en de kans op een burn-out erg groot wordt.


  • Marloesthuis

    Goed stuk, slaat de spijker precies op z’n kop. Telkens weer als ik een dieet start, begin ik met volle moed en veel enthousiasme. Maar iedere keer gaat mijn energiepeil omlaag en wordt ik moe. En als ik moe ben krijg ik enorme trek en zin in te snaaien en hop, daar gaat mijn dieet. Met sporten heb ik precies hetzelfde. Ik heb er de puf gewoon niet voor en ik heb voortdurend honger. Een burn-out heb ik (nog) niet gehad.

  • Benali

    Goeie avond. Ik heb me net ingeschreven voor de cursus Afslanken met gemak. Ik ben erg benieuwd en laat zeker nog wat weten. Les 1 heb ik gelijk binnen.

  • Joni

    Ik weet nog goed dat ik me ‘s avonds steeds weer naar de sportschool sleepte. Dan hadden we net gegeten en moest ik de crosstrainer op.pfffff. Nee, ik ben blij dat ik daarmee gestopt ben en andere manieren heb gevonden om de kilo’s erf te krijgen.