Waarom diëten we?

Het lijkt alsof het volgen van een dieet een van de grootste hobby’s van de mens is. We doen het nagenoeg allemaal wel eens en de keuze uit de talloze diëten is enorm. Elke maand steekt er wel weer een nieuwe dieet hype de kop op, waar we dan met z’n allen weer vol goede moed op inspringen, om er dan weer twee weken tot zes maanden later teleurgesteld uit te stappen: het dieet werkt weer niet.

Waarom doen we dat? Waarom diëten we zo graag? Wat valt erbij te winnen als we een dieet volgen?

 

Wat zijn de voordelen van het volgen van een dieet?

  • Laten we voorop stellen dat de meesten geen idee hebben hoe ze gewicht zouden moeten verliezen als het niet met een dieet moest. We weten bar weinig van voeding, van metabolisme en energiehuishouding van ons lichaam. En we weten al helemaal niet hoe ons eigen lichaam op deze onderdelen scoort. We zijn overgeleverd aan de commerciële ideeën van anderen, genaamd diëten.
  • Door het volgen van een dieet laat je zien dat je serieus met je gewicht bezig bent, dat je orde op zaken stelt. Je geeft aan dat jij geen zoetigheden meer eet, want je volgt een dieet.
  • Je kunt het vergelijken met het kopen van een lot uit de loterij: de kans dat je wint is heel erg klein, maar toch hoop je dat jij het bent die de prijs wint. Het volgen van een dieet werkt volgens hetzelfde principe: de kans dat je effectief en blijvend afslankt, is heel erg klein, maar toch hoop je dat jij het bent die het lukt.
  • Het regelmatig volgen van een dieet wordt een gewoonte, een feel-good habit, een manier om om de zoveel tijd orde te scheppen en je gevoelens te kanaliseren. Je hebt bij het volgen van een dieet het idee en de trots dat je de controle hebt op je gewicht.
  • We denken dat het van ons verwacht wordt dat we een dieet volgen. De media vertellen ons constant dat we niet ‘goed genoeg‘ zijn (vervang goed door dun, mooi, slank) en wij geloven het. Neem bijvoorbeeld een TV-serie als “Sex and the city”. Hierin spelen vier vrouwen die “goed genoeg” zijn, omdat ze er alles aan doen om mooi te zijn, een goede baan te hebben, mannen te versieren, lol te maken en vrienden te hebben. Dat dit in werkelijkheid nauwelijks haalbaar is, willen we niet zien. De media geven ons namelijk direct panklare oplossingen voor onze imperfectheid, zodat we dit alles ook kunnen bereiken. En wij kopen deze oplossingen maar al te graag in de vorm van crèmepjes, diëten, merken, etc..
  • En lukt het niet, dan kun je in ieder geval zeggen dat je het geprobeerd hebt, maar het door je bouw/aanleg/schildklier/metabolisme niet lukt. Een dieet biedt dus een win-win situatie.

Het wordt tijd dat bovenstaande voor- en nadelen van diëten onderkend worden. De roep om een andere benadering wordt steeds luider. Het Nieuwe Afvallen is zo’n benadering. Hierin wordt het individu centraal gesteld en ga je niet hetzelfde doen als alle anderen, zoals dat bij diëten wel gebeurt. Door middel van het uitsplitsen naar kennis, vaardigheden en houding en de begeleiding daarin, wordt het afvallen als een serieuze activiteit aangepakt die je moet trainen om er succesvol in te worden.