Sporten Werkt Niet


Door de jaren heen is er een verband gelegd tussen overgewicht, intensief bewegen en verminderde kans op ziektes. Men gaat er vanuit dat mensen met overgewicht te weinig bewegen en sporten. De dokter of diëtiste zal zeggen dat wanneer je overgewicht hebt, je moet gaan sporten.

DIT IS ECHTER EEN GROOT MISVERSTAND!

Sporten om af te vallen werkt niet!

 

 

  • Wanneer je sport, verbrand je meer calorieën dan normaal, daardoor heb je meer honger en ga je nog meer eten dan nodig.
  • Het blijkt dat wanneer je gesport hebt, je de rest van de dag minder doet. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie om zijn normale dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren, exclusief het sporten. Wanneer je echter gesport hebt, is je energie voor de rest van de dag nagenoeg opgebruikt. Je lichaam reageert hierop en schakelt over naar een lagere activiteitsmodus. Hierdoor voel je je de rest van de dag sloom, moe en futloos en beweeg je nagenoeg niet meer.
  • Als je al overgewicht hebt is het heel moeilijk om te beginnen met sporten. Het kost je erg veel energie en de eerste weken zijn erg zwaar en demotiverend. Als je niet oppast krijg je er nog meer stressdoor, raak je nog vermoeider en loop je tegen een burn-out aan.
  • Bewegen op hoge intensiteit (sporten dus) zorgt ervoor dat je lichaam de verbrandde calorieën wil gaan compenseren. Dit compensatie mechanisme lokt een enorm hongergevoel uit, waardoor je je de hele dag slap voelt, tenzij je de verbrandde calorieën er weer bij gaat eten. Hierdoor val je niet af, maar kan het zelfs zo zijn dat je aankomt.
  • Het is voor vrouwen veel moeilijker om af te vallen dan voor mannen. Vrouwenlichamen zijn zeer efficiënt in het opslaan van vet.
  • Vele onderzoeken tonen aan dat sporten om af te vallen niet werkt. In een studie, uitgevoerd op de universiteit van Louisiana in de VS, werden honderden vrouwen met overgewicht op een trainingsprogramma gezet van 72, 136 en 194 minuten per week. De controlegroep deed helemaal geen sport. Er bleek geen verschil in gewicht na afloop.

Nu je dit weet denk je vast “Wat moet ik dan wel doen om af te vallen? Een dieet volgen?”

Klik hier om te zien waarom diëten niet werken.