Is boter gezond of hebben ze boter op hun hoofd?

Commerciële gezondheid

Telkens weer verbaas ik me over de huidige afslanktrends, verkrijgbare informatie over gezondheid en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg in het algemeen. Het doet pijn om te zien hoe commercie steeds meer de overhand krijgt in ons denken, doen en laten. Onze individuele meningen worden door commerciële belangen zo sterk beïnvloed dat we allerlei misvattingen voor wáár zijn gaan aanzien. Dat geldt niet alleen voor jou en mij als individu, maar ook voor instanties en overheden. Zelfs daar is de commercie zo diep gepenetreerd dat van objectieve besluitvorming geen sprake meer kan zijn.

 

Gezondheidsgoeroes

We gaan volledig mee met alle zogenaamde gezondheidsgoeroes en dieetexperts die ons massaal naar de sportcentra hebben gestuurd en op een dieet hebben gezet. Steeds weer worden ons nieuwe exotische dieten voorgeschoteld, dan weer zonder koolhydraten, dan weer zonder vet en dan weer mentaal, terwijl alle onderzoeken aangeven dat dieten op de lange termijn niet werken. Dit geldt ook voor sporten. Ik ga hier verder niet over uitweiden daar ik op deze website al meerdere artikelen over heb geschreven.

 

100% Puur

In de voedingsindustrie worden miljarden verdiend aan “light”, “0% vet”, “100% puur”, en wat er nog meer staat op deze zogenaamde “gezonde” pakjes, dozen, blikken en potjes. Niemand die zich afvraagt wat er eigenlijk gezond is aan deze producten. Wanneer je op de achterkant van zo’n product de voedingswaardetabel bekijkt, schrik je van alle geur- en smaakstoffen. 0% vet betekent dat er vet is uitgehaald, maar dat de smaak en romigheid wordt teruggebracht met extra suiker. Light betekent minder vet of zoet. Light chips bevatten bijvoorbeeld 33% minder vet. Mooi zou je denken, echter zit er nog steeds 20 gram vet per 100 gram chips in. We krijgen echter voortdurend de reclames voor onze kiezen en uitspraken van zogenaamde deskundigen die claimen dat deze producten gezond of gezonder zijn dan de “normale” versie. Resultaat van deze nep gezondheidsproducten en nep-informatie is dat we met z’n allen zijn gaan geloven dat wat deze goeroes beweren echt waar is. De zelfbenoemde gezondheidsproducten zijn een normaal onderdeel van onze boodschappen geworden, net als brood en boter.

 

Commercie in de gezondheidszorg

Tot enkele jaren geleden werd onze gezondheidszorg vooral beïnvloed door de farmaceutische industrie. Deze pillenboeren hebben vanaf de penicilline ervoor gezorgd dat we tegen allerlei ziekten oplossingen hebben gevonden. Daar hebben we met z’n allen enorm profijt van. De andere kant van de zaak is dat deze pillenproducenten allerlei middeltjes bedenken en verkopen die geen toegevoegde waarde hebben ten opzichte van bestaande middelen, maar er wel veel geld mee verdienen. Artsen en ziekenhuizen werden aangemoedigd om de pillen voor te schrijven in ruil voor cadeautjes en reisjes. Dit is allemaal aan banden gelegd en wordt nu streng gecontroleerd. Onze overheid heeft namelijk in alle wijsheid besloten om de verzekeraars, de ziektekostenverzekeraars , alle macht in handen te geven en onze gezondheidzorg te reguleren. Alsof deze commerciële instellingen niet slechts één doel nastreven: winst maken. Alsof deze verzekeraars meer begaan zijn met onze gezondheid dan de farmaceuten. Tuurlijk. Voorbeeldje. Ooit is bedacht dat vet in de vorm van boter onze boterham smakelijker en langer houdbaar maakt. Dat dit vet ongezond is, lijkt me duidelijk. Toch? Je twijfelt? Het is volledig normaal dat je twijfelt. We worden namelijk al jaren wijsgemaakt dat boter supergezond is! Je start je dag met boter en boter in de vorm van Becel is goed voor hart en bloedvaten. Zo goed zelfs dat het door de ziektekostenverzekeraars in het pakket is opgenomen en (gedeeltelijk) vergoed wordt! Wanneer je hier serieus over nadenkt, is dat natuurlijk te belachelijk voor woorden. Boter is en blijft boter, al stop je er alle vitaminen en omega vetten van de wereld in.

 

Commercie in de politiek

Het is bekend dat we als samenleving steeds meer geregeerd worden door grote (multinationale) bedrijven. Hun invloed is enorm en reikt tot in je woonkamer via allerlei reclames. Ook de lokale en nationale overheden worden constant beïnvloed door deze geldschieters en potentiele werkgevers (voor na de politieke carrière). Beslissingen worden allang niet meer genomen voor ons welzijn in het algemeen, maar vooral voor ons economisch welzijn. Het kost je namelijk stemmen wanneer je opkomt voor maatschappij, natuur en milieu en dus laten politici liever hun oren hangen naar grote werkgevers, de multinationals en grote banken en verzekeraars die werknemers in dienst hebben die stemmen.

Zolang het politieke krachtenveld in deze status quo blijft, hebben wij als individu weinig kans om goede, objectieve gezondheidszorg te ontwikkelen. Onze collectieve en individuele mening wordt zo beïnvloed dat we niet meer in staat zijn om te bepalen wat echt is en wat niet. Moet je nou sporten om je bloeddruk te verlagen of moet je hier een pilletje voor nemen? Is meer bewegen goed voor je hart en bloedvaten of is het eten van Becel voldoende? Moet je een dieet volgen als je wil afvallen of juist niet? Tot die tijd moeten we het doen met de informatie die we hebben en voor onszelf uitvinden wat wel en niet werkt.


  • Marloes

    We worden met z’n allen toch helemaal gek gemaakt. Wie weet wat nog waar is en wat niet?